FAQ - eurekacup

Vragen en antwoorden

Op deze pagina vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Leerjaar 1

Rabobank: Wat is de “human factor”?

Naar aanleiding van vragen hebben we een korte aanvulling op de term “human factor” bij de probleemanalyse van het lesmateriaal geplaatst (in de webversie). Mochten je leerlingen dit nog niet zijn tegengekomen, kun je hen er alsnog op wijzen en komen zij misschien op een (nieuw) spoor. Hier volgt een korte uitleg: De rol van de mens in cyberbeveiliging kan zowel een kracht als een zwakte zijn. Alerte gebruikers die afwijkingen constateren, dat noemen we dan ‘de human firewall’. Gebruikers die ‘te makkelijk’ om de tuin worden geleid om gevoelige informatie prijs te geven waarmee kwaadwillenden de beveiliging van het systeem kunnen omzeilen. Een voorbeeld van ‘de human factor’ als ‘weakest link’.

Leerjaar 2

Ingenieursbureau Amsterdam: Welk proces wordt bedoeld in de vijfde eis: “Het proces is verwerkt in een 3D model (digitaal of fysiek van hout, LEGO of andere materialen, maximaal L 80 x B 50 x H 30 cm”?

Het is bij deze opdracht de bedoeling dat het renovatieproces in beeld gebracht wordt, niet te verwarren met het leerproces wat de leerlingen doormaken. Voor de Eureka!Day nemen de leerlingen het model van het renovatieproces van een monumentale brug mee en presenteren zij hun ontwerp met een Powerpoint, en daarnaast presenteren zij hun leerproces m.b.v. een stevige poster.

Leerjaar 3

Defensie: Momenteel gebruikt Defensie voornamelijk verbrandingsmotoren, maar die kunnen mijn leerlingen niet gebruiken in hun prototype. Wat raden jullie aan?

Het is prima als de leerlingen een prototype maken met elektromotoren. Daarmee kunnen ze vooral het principe van modulaire motoren laten zien, zoals beschreven in de eisen. De leerlingen kunnen in hun presentatie ingaan op de mogelijkheden voor gebruik van hernieuwbare energiebronnen bij Defensie om de modulaire motoren van energie te voorzien.

OTIB: Hoe kan ik een gastles regelen?

Voor gastlessen, bedrijfsbezoeken e.d. bij bedrijven in de regio kun je terecht op https://www.gastlessenzogeregeld.nu/. Je kunt hier filteren op onderwijstype, onderbouw/ bovenbouw, schoolvak.

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?