Opdrachten - eurekacup

Opdrachten Eureka!Cup 2019-2020

Zes toonaangevende bedrijven en overheidsinstellingen dagen je uit! Help jij deze bedrijven om de volgende innovatieve stap te zetten binnen hun eigen vakgebied?

Hieronder kun je in het kort lezen wat de opdrachten inhouden en vind je links naar de websites van de opdrachtgevers.

Leerjaar 1 – Politie 

De Nationale Politie is verantwoordelijk voor de handhaving van de wet in Nederland, het zorgen voor veiligheid en het verlenen van hulp. Natuurlijk gaat niet het altijd om de fysieke aanwezigheid van de Politie, zo is de Politie ook bezig met misdaad preventie. In deze opdracht gaan jullie aan de slag met het herontwerpen van een onveilige situatie, om problemen te voorkomen in plaats van het oplossen achteraf. Hierbij gaan jullie als ontwerpteam samenwerken, onveilige plekken analyseren en een veilige omgeving ontwerpen!

Leerjaar 1 – Rabobank 

Instagram, Facebook, WhatsApp. Allemaal apps waar je ongetwijfeld wel iets mee doet of hebt gedaan. Als gebruiker van social media of bank apps geef je (zonder daar vaak erg in te hebben) heel veel informatie vrij. Maar hoe zit het nu met de veiligheid van die gegevens? Rabobank vindt het heel erg belangrijk dat de gegevens van haar klanten veilig zijn en wil dat klanten erop kunnen vertrouwen dat zij daarvoor zorgen. Daarom werkt de Rabobank dag en nacht aan de bescherming van systemen, communicatiekanalen en gegevens. De online omgeving is steeds toegankelijker voor iedereen en ook door mensen met kwade bedoelingen daarom is de beveiliging van gegevens online nu belangrijker dan ooit. In deze opdracht gaan jullie aan de slag met cybersecurity en het beschermen van online data. Je ontwerpt een interactieve en creatieve methode om mensen te helpen hun data te beschermen.

Leerjaar 2 – Ingenieursbureau Amsterdam

Door heel Nederland zijn monumentale bruggen te vinden die allemaal een keer aan vervanging toe zijn. Zo telt de stad Amsterdam honderden bruggen, waarvan sommige al meer dan 200 jaar oud zijn. Deze bruggen zijn destijds gebouwd voor paard en wagen, terwijl er nu auto’s en zware vrachtwagens overheen rijden. Je kunt je wel voorstellen dat deze bruggen nodig aan vervanging toe zijn. Dat is precies waar Ingenieursbureau Amsterdam jouw hulp bij nodig heeft. De bruggen moeten namelijk verstevigd worden, maar de monumentale waarde moet ook bewaard blijven. De opdracht luidt: ‘Bedenk een manier waarop je een mooie, oude brug zo snel mogelijk kunt renoveren’.

Leerjaar 2 – Kuijpers 

Als je in de achtbaan zit denk je waarschijnlijk niet ‘Hoe duurzaam is dit?’. Hoe zou een pretpark kunnen verduurzamen zodat je in de toekomst zorgeloos kan genieten van een schoon ritje in de achtbaan. De meeste vrijetijdslocaties bij jou in de buurt draaien nog steeds op aardgas. Vanwege de complexiteit van de installaties is overstappen op andere energiebronnen een uitdaging. Deze uitdaging wil Kuijpers met jullie aangaan! Wil jij mee nadenken over hoe we Nederland kunnen verduurzamen samen met het technisch dienstverlener Kuijpers?

Leerjaar 3 – Ministerie van Defensie

Defensie beschermt wat ons Nederlanders lief is en strijd voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Hiervoor worden veel verschillende transportmiddelen gebruikt, variërend per krijgsmachtdeel van tanks tot helikopters. Elk transportmiddel heeft haar eigen aandrijvende motor en vergt een andere specialiteit van het technische personeel bij Defensie. Dit vereist niet alleen veel verschillend opgeleid personeel, maar ook veel verschillende reserveonderdelen voor onderhoud en het verhelpen van een defect. We dagen jullie uit een universele modulaire motor te ontwerpen die de verschillende transportmiddelen kan aandrijven en zo Defensie te helpen!

Leerjaar  3 – OTIB

Voor veel ouderen komt er een eind aan het wonen in hun eigen huis wanneer ze ouderdomsproblemen krijgen. Naarmate zij ouder worden komen er zowel fysieke als mentale problemen om de hoek kijken. Hierdoor is het niet meer mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen en moeten zij naar een verzorgingstehuis, vaak tegen hun zin. Om ouderen te helpen vragen wij jullie om een levensloopbestendige woning te ontwerpen! Een woning waarin ouderen gelukkig verder kunnen leven, ook als er gezondheidsproblemen optreden. Zorg jij ervoor dat ouderen gelukkig blijven? Doe dan deze opdracht voor OTIB!

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?