Algemeen - eurekacup

Algemeen

Het doel van de Eureka!Cup is het enthousiasmeren van leerlingen voor wetenschap en techniek. Het programma richt zich op havo/vwo leerlingen leerjaar 1 t/m 3. Het project laat toepassingen zien van technologie en natuurwetenschappen in relatie tot een maatschappelijk relevant onderwerp. De opdrachten worden geformuleerd in samenwerking met toonaangevende bedrijven en instellingen, waardoor ze realistisch en uitdagend zijn.

Lesmateriaal

Als je je aanmeldt voor de Eureka!Cup, krijg je de beschikking over het lesmateriaal. Het project duurt ongeveer 8 weken met gemiddeld 3 uur werk per week. In teams van minimaal 4 en maximaal 5 leerlingen. De leerlingen werken in groepjes. Met behulp van lesmateriaal doorlopen de leerlingen stap-voor-stap het ontwerpproces; ze doen onderzoek naar het vraagstuk, ze worden aangemoedigd innovatieve
ideeën te bedenken en ze werken uiteindelijk hun oplossing uit. Tijdens de Eureka!Day (de finaledag) presenteren de teams hun oplossing aan de opdrachtgevers en andere teams. Naast de oplossing worden de leerlingen ook beoordeeld op het proces dat ze hebben doorlopen en de samenwerking in hun team.

Docentendag

Jaarlijks organiseert Stichting Techniekpromotie een docentendag, een inspirerend en informatief startpunt voor een nieuwe seizoen Eureka!Cup. Tijdens deze dag krijgen de docenten uitleg en achtergrondinformatie over de opdrachten. Klik hier voor meer informatie.

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?